Thanksgiving Kalkun 

Ingredienser

En hel kalkun på bordet er festlig mad. I USA er den altid på bordet til thanksgivingmiddagen og der findes utallige opskrifter på den. Vi har valgt denne velsmagende og enkle tilberedning. I Danmark har kalkunen fundet indpas på julebordet hos mange familier, da kalkunen er mager og en hel fugl kan mætte mange mennesker. Dog er en hel kalkun ikke så almindelig at den kan købes alle vegne, så husk at bestille den i forvejen. Ingredienser til 8-10 personer: 1 friskslagtet kalkun på 7-9 kg Salt, peber 1 spsk rosmarin 2 dl tør sherry 1 dl olivenolie ¾ l fjerkræbouillon Brødbudding: 2 porrer 4 stængler blegselleri 4 æbler 2 dl hakkede valnødder 1 tsk timian 2 spsk hakket persille 400 g daggammelt hvidt brød salt 2 æg 2 dl tør sherry

Tilberedning

Kalkunen tørres godt indvendig og ses efter for fjerposer og andet uvedkommende. Smør den med en blanding af olie, sherry, salt og rosmarin. Forvarm ovnen til 250 o C og steg kalkunen med brystet nedad i 20 minutter til ryggen er gylden. Tag bradepanden ud og vend fuglen. Dæmp varmen til 160 o C. Hæld 4-5 dl bouillon i bradepanden når varmen er dalet lidt, ellers fordamper den. Lad nu kalkunen stege i 3 – 3½ time, dryp den jævnlig med skyen, og spæd med bouillon hvis bradepanden er ved at koge tør. Imens laves brødbuddingen: Gør grønsagerne og æbler istand og svits dem i olivenolie til de er møre. Bland nu med det smuldrede brød, de hakkede valnødder, krydderierne, sherry og æggene. Fyld buddingen i en ovnfast skål og bag den sammen med kalkunen de sidste 35 minutter. Kalkunen er færdig når kødsaften fra brystet er klar og lårene løsner sig. Lad den færdige kalkun hvile i mindst 10 minutter. Ønsker man lidt sovs koges bradepanden af, skyen hældes i en gryde og jævnes med lidt maizena rørt ud i koldt vand. Skær nu lårene fra kalkunen og del dem, skær brysterne fra skroget og skær dem i skrå skiver. 

Tilbehør

Serveres sammen med brødbuddingen, Waldorffsalat stegte kartofler og kompot af tranebær. God fornøjelse…