Stegt gås med pærer, rosiner og mandler 

Ingredienser

Ingredienser til 6-7 personer:
1 friskslagtet gås 5-6 kg
4 sprøde pærer
100 g mandler
100 g rosiner
salt, peber
Fond:
vingespidser, hals, gump og andet ureelt fra gåsen
1 løg
1 stk. selleri
1 gulerod
10 peberkorn
1 kvist timian
3/4 l vand
salt
3 spsk gåsefedt
1½ spsk mel 

Tilberedning

Smelt noget af det overflødige fedt i en gryde og brun vingespidser, hals og andet ureelt fra gåsen sammen med de ituskårne grøntsager. Dæk det med vand og tilsæt krydderierne. Lad bouillonen koge under låg i 2 timer. Si den og skum fedtet af. Gør gåsen i stand og gnid den ind og udvendig med salt og peber. Skræl pærerne og skær dem i stykker, hak mandlerne groft og bland dem med rosinerne. Fyld blandingen i gåsen og luk den med kødnåle. Stil gåsen med brystet nedad i en 250o C varm ovn og steg den i 20 minutter. Hæld fedtet fra, vend gåsen og skru ned for varmen til 160o C. * Hæld vand i bradepanden og steg gåsen i 2 – 2½ timer, hæld evt. mere vand i bradepanden hvis fedtet begynder at brænde. Tag gåsen op og lad den hvile mens sovsen laves. Hæld stegeskyen fra bradepanden og skum af for fedt. Varm noget gåsefedt op i en gryde og rør melet i, lad det brune under omrøring. Spæd med bouillon og stegesky og lad sovsen koge godt igennem og smag evt. til med salt og peber. Grav fyldet ud af gåsen og skær den ud i passende stykker. * Hvis man vil undgå for meget røg i køkkenet kan gåsen steges i en stegepose ved 160o C i 2½ time. Skær den bagefter i passende stykker, stil den under en grill eller i en meget varm ovn i nogle minutter, til skindet er sprødt. 

Tilbehør

Server med fyldet, ristede små kartofler og rødkål, kogt med rødvin, enebær og nelliker.