Pollo con arroz 

Ingredienser

Kylling med ris Denne ret kan også laves med fx kanin, vagtel eller blæksprutter og skaldyr, men grundopskriften for dem alle er den samme. Arroz retten skal ikke forveksles med en paella, den er ikke så tør som en paella og består normalt kun af en slags kød. Det er en kraftig ret, som mætter.
Ingredienser til 4 personer:
1 frilandskylling 1,3 – 1,6 kg
3-4 tomater
1 peberfrugt
1-3 chili efter smag og styrke
1 stort løg
4-5 fed hvidløg
3 dl hvidvin eller sherry
5 dl hønsebouillon
2-3 laurbærblade
olivenolie til stegning
½ g safran
1 tsk sød paprika
salt og peber
400g rundkornris fra Spanien eller italiensk Arborio ris 

Tilberedning

Kyllingen skæres i mundrette stykker: brysterne løsnes fra skroget og deles i 4-5 stykker hver, vingerne skæres over og lårene deles i overlår og underlår som skæres hver i 2 stykker. Skroget og skindet kan bruges til at koge en fond (se opskrift hønsefond). Det hele brunes i en dyb pande. I Spanien har man specielle rispander, formet næsten som en wok, som er velegnet til denne ret, men en wok eller en dyb sauterpande kan bruges. Kødet krydres med salt og peber og stilles til side. Tomaterne flåes og alle grøntsager skæres i meget små tern. Safranen opblødes i 2 spsk kogende vand. Løg, hvidløg, chili og peberfrugter svitses i lidt olie. Når de er bløde og svag gyldne tilsættes de hakkede tomater, laurbærblade, safran, paprika, vin og fond. Det hele koges op og til sidst lægges kødet tilbage i gryden. Koges til kyllingestykkerne er næsten møre, 5-10 minutter. Risen tilsættes. Der skal være tre gange så meget væde som ris. Der røres rundt med jævne mellemrum mens risen koger i 20 minutter og der spædes med væde undervejs hvis nødvendigt. Retten må ikke blive for tør. Efter 20 minutter slukkes for gryden og den står og trækker tildækket i 5 minutter før arroz’en serveres direkte fra gryden i dybe tallerkener. 

Tilbehør

Server med godt landbrød og et fad med sprød grøn salat, skiver af tomat, agurk, og salatløg.