Oste fra Mons Fromager og Affineur

Familiefirmaet Mons blev grundlagt i 1965 og selvom det nu er sønnerne der har overtaget efter deres far så er traditionerne de samme – og ostene – de bliver bare bedre og bedre. Firmaet ligger i byen Roanne, ca.100 km. nordvest for Lyon, Roanne huser desuden også den kendte Michelin restaurant Troisgros – som naturligvis er flittig aftager af Mons’ vidunderlige oste.


I spidsen for Mons står i dag Hervé Mons. Hervé er en mand der virkelig brænder for det han laver. Hervé Mons er specialist i råmælksoste fra gårdmejerier i det meste af Frankrig og er både fromager og affineur, hvilket vil sige at han selv lagrer de oste han køber. Han lægger al sin energi i at finde de bedste oste på de forskellige gårde som han selv kører rundt og besøger. Ostene modner Mons i deres forskellige lagringsrum med den rette fugtighed og temperatur. Hervé har desuden netop købt en underjordisk tunnel som han er i gang med at indrette til lagringsrum.


Hervé Mons har fået titlen ”Meilleur ouvrier de France” som er en titel der kun gives til de allerbedste håndværkere i Frakrig.


Herve’s mor, Mme. Mons står stadig for pakning af ostene. Også Hervé’s bror er med i foretagendet; har en stor, flot ostebutik med Mons oste i Roanne.


Vi har besøgt Mons en del gange og det er en fantastisk oplevelse at gå rundt i de forskellige lagrings rum og dufte til en blanding af ost, frisk halm og mælk – eller at sidde foran et oste plateau og få lov til at smage nogle af de mange forskellige oste. Alle de indtryk kan man tage med sig hjem i form af ostene. Det er utroligt så meget dufte og smage får dig til at mindes en god dag eller et smukt sted.


Udvalget af de dejlige oste er stort, og der er noget for enhver smag.


Der bliver taget hånd om hver eneste ost gennem hele modningsprocessen, og hver ost bliver vendt, vasket, børstet og hvad der ellers skal til for at kvaliteten er helt i top, når ostene skal spises.


Tre gode grunde til at vælge Mons oste: 


- Mons er et familiefirma med faste traditioner og sans for kvalitet


- Hervé er specialist i både at opkøbe og modne ostene og han tager selv ud til gårdene og opkøber


- Mons har et stort, bredt udvalg af franske oste af topkvalitet: gårdoste, råmælksoste og AOC oste