Kronkalveryg med tranebærsovs og ristede jordskokker 

Ingredienser

Ingredienser til 8 personer
1 kronkalveryg (3-4 kg)
2 tsk. knuste enebær
50 g smør
salt, peber
2 dl rødvin
Tranebærsauce:
300 g tranebær
2 pærer
1 løg
1 fed hvidløg
½ tsk. stødt kanel
2 spsk. portvin
2 spsk. ribsgelé
1 spsk. honning
2 dl rødvin
5 dl vildtfond
lidt smør
500 g jordskokker
olivenolie
hakket persille  

Tilberedning

Skær senerne fra ryggen. Skær også mørbraderne fra. Gnid med salt, peber og knuste enebær og læg smørskiver på kødet. Brun kronkalveryggen i ovn ved 250º i ca. 10 minutter. Dæmp temperaturen til 160º hæld rødvin ved og lad den stege videre i ca. 20-30 minutter. Pærer og løg skæres i store tern og svitses i smør og kanel. Tranebærrene og rødvinen tilsættes, og koges lidt ind. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det koge i 5 minutter. Det hele blendes og sigtes, og smages til med salt og peber. Rør en klat smør i saucen lige inden serveringen Jordskokkerne renses med en grøntbørste. Hvis de er forholdsvis friske er det ikke nødvendigt at skrælle dem. Skær grove skiver af jordskokkerne og steg dem let gyldne i olien. Smag til med salt og peber og drys med persille. Mens ryggen trækker i 10 minutter steges mørbraderne i smør på en pande et par minutter på hver side. Skær fileterne af ryggen, skær kødet i skrå skiver og anret på benet. Server med sovs og jordskokker.  

Tilbehør

En grøn salat med crème fraîche dressing og hakkede valnødder.