Lammekrone og -koteletter
Lammekroner og – koteletter skæres af lammeryggen, så ribbenene følger med. Det giver ekstra smag og ser rustikt ud ved servering. Kronen og koteletten skal kun rosasteges på pande eller grill. Husk at salte koteletter 30 minutter inden tilberedning, det giver ekstra saftigt kød.
Stegetip: Kroner brunes 20 min ved 200° C. Steger videre i ca. 20 min ved 165° C. Koteletter steges i lidt olie på hed pande 3-5 min. på hver side.
Gram pr. person: beregn ca. 2 koteletter og 150-200 gr. krone pr. person
Lammekølle
Lammekøllen skæres af lammets bagben og kan tilberedes udbenet eller med ben. Køllen består af flere forskellige muskler og indeholder derfor en del sener og lidt bindevæv, som gør lammekøllen velegnet til langtidsstegning. Kødet kan skæres i mindre stykker og bruges i gryderetter eller grilles som steaks.
Den kan tilberedes helstegt med ben i ovnen eller udbenet med farsfyld eller andet fyld. Lammekøllen kan også spises røget, sprængt, kogt eller skåret i tykke skiver til osso buco.
Stegetip: hel lammekølle m/ben skal brunes 20 min ved 200° C. Steger videre i ca. 55 min ved 180°C.
Gram pr. person: 250 gr. u/ben og 300-350 gr. m/ben.
Lammeculotte
Culotten skæres af det øvre baglår på lammet. Culotte er relativt fed og egner sig derfor til grill, pande- og ovnstegning, da fedtet beskytter mod udtørring af kødet. På grund af fedtet har culotten ofte en lidt kraftigere smag af lam end for eksempel mørbraden. Udskæringen kan bruges i gryderetter i stedet for lammehals.
Stegetip: Brunes 10 min. ved 225° C. Steger videre i ca. 15 min ved 180° C.
Gram pr. person: beregn ½-1 culotte pr. pers.
Lammeinderlår
Lammeinderlår skæres af lammets bagben og er et magert, fint mørt stykke kød, som har lidt mere smag end mørbrad. Udskæringen kan steges helt eller udskæres til wok, steaks eller lynstegning.
Stegetip: Brunes 20 min ved 200° C. Steger videre i ca. 20 min ved 180° C.
Gram pr. person: 250 gr.
Lammemørbrad
Mørbraden er en af de magreste udskæringer på lammet. Den er meget mør og delikat og mild i smagen. Lammemørbradene er meget små og egner sig derfor til pande- eller spydstegning eller grill.
Stegetip: steg lammemørbraden meget kort over høj varme, på denne måde undgår du at den bliver gennemstegt og tør, samtidig med at du får en smagfuld stegeskorpe.
Gram pr. person: 250 gr.