Farseret kalkun 

Ingredienser

Ingredienser til 10-12 personer:
1 friskslagtet kalkun på 7-9 kg
125 g smør
3/4 l kalkun- eller andet fjerkræfond
Fars:
500 g hakket kalvesmåkød
100 g Bayonne- eller andet lufttørret skinke
150 g kalkun eller kyllingelever
1 stort løg
1 kvist timian
1 laurbærblad
½ dl cognac
50 g rasp
1 dl fløde
1 æg
salt. Peber
Sovs:
ca. 4 dl hvidvin eller fond
1 dl piskefløde
1 spsk cognac 

Tilberedning

Tilbered først farsen, den skal trække i nogle timer, gerne natten over i køleskabet. Skær skinke og lever i små tern, hak løget, timian og laurbærbladet fint. Hæld fløden over raspen (et stykke hvidt brød kan også bruges) og pisk ægget i. Bland nu farsen og smag til med salt, peber og cognac. Man kan udbene kalkunen eller bede slagteren om at gøre det. Hvis kalkunen er udbenet skal mængden af farsen øges med ca. 1/3 del. Den skal tørres godt indvendig og ses efter for fjerposer og andet uvedkommende. Rør nu farsen igennem og fyld den i kalkunen, som kun må være ¾ fyldt. Sy fuglen sammen med ufarvet bomuldsgarn. Gnid nu kalkunen ind i smørret og drys let med salt. Sæt ovnen til 200 o C og læg den farserede kalkun på bageristen med brystet nedad og lad den stege i ½ time. Dæmp så varmen til 125 o C, vend fuglen med brystsiden opad og hæld fonden ved. Lad kalkunen stege i 4 – 4½ time og dryp den jævnlig med stegesky. Langtidsstegning ved lav varme giver det mest saftige resultat. Stik med en stegegaffel i brystet, når saften er klar er fuglen det også, en pind stukket ind i farsen skal være varm og tør når den tages ud. Kalkunen dækkes til med folie og et stykke klæde, til sovsen er lavet. Hæld stegeskyen fra og skum den af for fedt. Kom mere fond eller hvidvin ved så den samlede mængde bliver 8 dl. Lad sovsen koge ind uden låg til ca. ¾. Tilsæt cognac og kog alkoholen væk, hæld til sidst piskefløde i og smag til med salt og peber. Sovsen kan evt. jævnes med lidt maizena udrørt i koldt vand. Skær nu lårene fra og del dem, skær brysterne fra skroget og skær dem i skrå skiver og tag farsen ud så hel som muligt og anret den sammen med kalkunen. Er kalkunen udbedet er det nemt at skære hele pæne skiver. Byd den varme sovs til. 

Tilbehør

Pillekartofler og årstidens grøntsager, måske som stuvning vil klæde denne festlige ret. Den farserede kalkun er også godt koldt på et frokostbord. God fornøjelse… 

Fjerkræ
Køb varerne til opskriften
Spændende fødevarer fra hele verden

Vi er specialister i fjerkræ, og vores sortiment spænder fra vagtler til kalkuner og fra helt enkle kyllingefileter uden dikkedarer til det eksklusive, franske Bressefjerkræ.

I det kalunariske univers finder du også et stort og spændende udvalg af kvalitetslam, vildt og eksotisk vildt samt okse- og svinekød i topklasse.

Gå også på opdagelse i vores brede vifte af specialiteter inden for charcuteri, tørvarer, frostspecialiteter, olier og eddiker samt gård- og mejerioste.

Endelig har Kalu et stadigt voksende økologisk sortiment.