6 MÅDER AT GØRE SEJT OKSEKØD MØRT

6 MÅDER AT GØRE SEJT OKSEKØD MØRT

Et velmarmoreret prime cut er typisk et dyrt stykke kød og ulempen ved billigere stykker kød er, at man ofte oplever, at kødet er sejt. Der er dog enkle metoder til, hvordan man kan forvandle et sejt stykke kød til mørt kød.
 
 1. SALTNING
 Denne metode er måske én af de bedste, da salt nedbryder muskelfibre og er dermed med til at gøre kødet mørt. Alt hvad det kræver er, at kødet/bøfferne vendes i rigeligt af kosher- eller havsalt (ikke bordsalt). Kødet skal derefter stå tildækket i mindst en time ved stuetemperatur. Skyl derefter saltet af bøfferne og tør væden af kødet. Krydr bøfferne (undgå evt. salt) og tilbered kødet.
 
 2. KOGNING
 Langvarig tilberedning (flere timer) ved lav temperatur er en god måde at få sejere kødstykker til at blive mørt. Grunden til at metoden er særdeles velegnet er, at kødets kollagen (bindevæv), som i udgangspunktet er sejt, opløses ved langsom tilberedning. Nedbrydning af bindevævet starter ved 55 grader.
 
 3. SKÆR PÅ TVÆRS AF MUSKELFIBRENE
 Alle udskæringer af oksekød indeholder muskelfibre, der løber ned gennem kødet. Fremfor at skære langs med muskelfibrene er det vigtigt at skære på tværs af fibrene for at minimere oplevelsen af sejt kød.
 
 4. MARINADE
 Marinader indeholdende øl, vin eller æblejuice er utrolig velegnet til at mørne kød. Særligt marinader med frugt er gode, da frugtens enzymer er med til at nedbryde kødets struktur. Udover at mørne bidrager en god marinade med fx krydderurter til smagen af kødet.  
 
 5. SOUS VIDE
 Denne metode er en skånsom tilberedningsmetode i et kontrolleret miljø. Den lange tilberedningstid og stabile temperatur er med til at nedbryde proteinerne og er dermed en effektiv måde at mørne kød på.
 
 6. KØDHAMMER
 En kødhammer kan også være en effektiv måde at gøre et sejere stykke kød mørt. Det er dog vigtigt, at man ikke ødelægger kødet med for mange slag og at man pakker kødet ind i husholdningsfilm for at undgå sprøjt af blod på andre fødevarer (krydskontaminering).