Grillrub


Grillrub

Tiden er til grill og dermed saucer, marinader og rubs. Wuhuu, det er altså en skøn tid vi går i møde. Vi skal grille og der skal laves salater. Der skal sauces og marineres og rubbes løs på kød, fjerkræ, vildt og fisk.

Har du prøvet den stødte udgave af piment fra Espelette i den franske del af Baskerlandet? Piment d’Espelette har en frugtagtig smag og en flot rød farve. Tag ikke fejl, den har styrke i smagen, men det er en smag, der er varm og madvenlig.

Høsten af de stærke (spanske) peberfrugter foregår i november og december. Derefter hænges de op på facaden af husene i Espelette til tørring, hvorefter de knuses til pulver eller forarbejdes til "pasta", afhængig af hvilket produkt de skal bruges til.

Rub kylling med piment espelette før den grilles, bland piment med salt, paprika og kommen og rub løs på en svinekotelet. Prøv også at krydre grillede rejer i olivenolie med piment espelette eller kom piment’en i mayo sammen med lidt frisk citron og brug det som dip til stegte kartofler eller dampede artiskokker.

Fra samme del af kloden, nærmere bestemt Spanien, skal du huske pimentón, når den står på rub. Olmeda Orígenes’ pimentón er røget paprika fra Extremaduraregionen i det vestlige Spanien. Pimentón fremstilles af peberfrugter der kværnes i stenkværn og derefter tørres med røg fra egetræ.

Pimentón er et klassisk krydderi i det spanske køkken. Det bruges bl.a. i paëlla, chorizo, saucer, linseretter, til kartofler, kød og fisk. Smagen er sødlig med en karakteristisk røget aroma. Pimentón fås i en mild (dulce) og en stærk (picante) udgave. Både den milde og den stærke udgave er velegnede som grillkrydderi eller i en marinade. Prøv også at krydre din fisk med pimentón – det er virkelig noget der kan sætte fut i smagsløgene!

Ting til grillrub:
Karry CP44
Mild paprika fra Olmeda Orígenes
Stærk paprika fra Olmeda Orígenes
Stødt Piment d'Espelette 

Olier, eddiker og andre lækre ting:
Eddiker og balsamic glaze
Jomfruolivenolie
Pesto og salsa
Oliven og olivencreme. Og selvfølgelig trøffelolie til mayo’en!